HTML

James Bond

1962-ben egy új akcióhős tűnt fel a vásznon: Bond. James Bond. Hűvös eleganciájú brit tikos ügynök, aki felrázva, nem keverve issza a Vodka-Martinit, Őfelsége különleges engedélyével lelkiismeretfurdalás nélkül végez a gonosztevőkkel, gátlástalanul megdugja az ellene küldött kémnőket... És 44 év után is változatlanul népszerű.

Friss topikok

  • Blake007: Amit művelnek a film vége felé, meg a túl hi-tech cuccok már hülyeségbe mennek át ebbe a filmbe. L... (2012.11.07. 23:49) Halj meg máskor! (2002)
  • Blake007: A keménység hiányzik ebből az alakból az vele a gond, nem úgy mint Conneryben. (2012.11.07. 23:32) Aranyszem (1995)
  • Blake007: Minősíthetetlen lett ez a darab, bár jól indul, de aztán nagyon elromlik benn valami. (2012.11.07. 21:10) Moonraker - Holdkelte (1979)
  • Blake007: Szerintem jó film volt, DE Blofeld miért nem ismeri fel Bondot, ha egyszer már találkoztak korábban? (2012.11.07. 19:47) Őfelsége titkosszolgálatában (1969)
  • Blake007: Csak annak tartják,ez csak amolyan leganda, hogy a legjobb Bond film. Valaki annak kiáltotta ki, ... (2012.11.07. 17:40) Goldfinger (1964)

Linkblog

Archívum

Oroszországból szeretettel (1963)

2008.11.09. 21:30 -Szűcs Gyula-

Terence Young második rendezése, az 1963-as From Russia with Love (a későbbi Bond-epizódokkal ellentétben) még igazi "régivágású kémfilm", a szó nemes értelmében. Inkább a klasszikus krimik stílusjegyeit viseli magán, és alig érhetőek benne tetten a második világháború óta nagy népszerűségnek örvendő filléres ponyvák olyan jellegzetes elemei, mint mikor a gonosz náci vagy az őrült tudós a földalatti tikos bázisában ülve egy ördögi szerkezet segítségével tör világuralomra. Itt az események egy, ha úgy tetszik teljesen hétköznapi katonai kódfejtő, a táskaírógépre emlékeztető LEKTOR körül forognak. A szovjet kémelhárítás büszkeségét a SPECTRE nevezetű nemzetközi bűnszövetkezet feje, Blofeld kaparintja meg (a perzsamacskát simogató figura, aki mindig háttal ül a nézőknek - az arcát majd csak a Thunderball-ban pillanthatjuk meg), ám az ő esetében egy szokatlanul lovagias főgonoszt ismerhetünk meg: jó pénzért hajlandó visszaszolgáltatni az ellopott kódfejtőt az oroszoknak.

 
Az arctalan Bloefeld természetesen nem maga indul el Isztambulba elrabolni a hőn áhított műszert, sokkal körmönfontabb cselt eszelt ki ennél. A nemzetközi terrorszervezethez frissen csatlakozott, veszedelmes szovjet kémnő, Rosa Klebb (Lotte Lenya) ráveszi ártatlan tekintetű spionkollegináját, Tatjana Romanovát (Daniela Bianchi): hitesse el a brit titkosszolgálattal, hogy átáll hozzájuk, és magával hozza a hőn áhított rejtjelezőt. Egyetlen feltételt szab csupán: James Bondnak (Sean Connery) kell kimenekíteni őt is és a gépet is Isztambulból. A megadott helyen és időben a Spectre egyik legmegbízhatóbb zsoldosa, Grant (Robert Shaw) először a bizalmukba férkőzik, majd lecsap rájuk, és elviszi a kódfejtőt Blofeldnek. A terv szépséghibája mindössze annyi, hogy Grantnek elfelejtették megtanítani a film elején bemutatott terrorista-kiképzőtelepen azt, hogy egy igazi angol lord (vagy egy orosz, aki annak hazudja magát) fehér bort rendel a roston sült lazachoz, és nem vöröset... Bond azonnal átlátja a helyzetet, ezért bűnhődnie kell - ám Őfelsége elsőszámú titkosügynöke köztudottan nem adja olcsón az életét.
 
Az Oroszországból szeretettel tehát igazi hidegháborús kémhistória, szövevényes bűnüggyel és ragyogó európai helyszínekkel. A gond az egésszel csupán az, hogy a készítők túlságosan is tekintettel akartak lenni a nézőkre a bonyolult Fleming-regény egyszerű filmes ábrázolásakor. A történet csak nyúlik, nyúlik, mint a rétestészta: bolgár martalócok lőnek szét egy egész cigánytábort, csak hogy a mozilátogatónak ne fájduljon meg a feje a sok isztambuli kém-ellenkém konspiráció láttán, míg a LEKTOR kódfejtő látványos elrablásáig, és a patkányokkal teli pincelabirintuson való menekülésig csak a film felénél kerül sor. A néző ekkorra már alighanem elaludt - vagy ha nem, akkor az ezután következő Orient Express-es rész alatt (ami a teljes film jó egyharmadát teszi ki) biztosan el fog...
 
A legendás luxusvonat 1883 óta falja a kilométereket Párizs és Isztambul között oda-vissza, utasai között mindig is előszeretettel képviseltették magukat a legkülönfélébb nációk diplomatái, arisztokratái, spionjai és kurtizánjai - elvileg tehát ennél ideálisabb helyszínt keresve sem találhatott volna Fleming ehhez a kémtörténethez. A patinás kávédaráló a maga szűk fülkéivel nem alkalmas arra, hogy egy több, mint fél órás, vontatott cselekménysorozat helyszíne legyen - más Bond-filmekben ugyanis ennyi idő alatt a 007-es minimum két egzotikus helyszínt bejár, legalább három nővel szűri össze a levet és majdnem az összes Q-tól kapott játékszerét elhasználja, miközben a sarkában loholó rosszfiúk a legextrémebb körülmények között próbálják őt eltenni láb alól. Az Oroszországból szeretettel a maga lassú tempójával, a kémek aranykorára és a Brit Gyarmatbirodalom századfordulós tündöklésére emlékeztető világával Fleming korai munkái előtt tiszteleg. Ezekben a második világháborús hírszerzői éveknek emléket állító regényekben a hordár és a taxisofőr mindig készséges, a pincér és a krupié pedig nagyon jól tudja, mikor nem szabad beleszólni az előkelő angol urak és hölgypartnereik viselt dolgaiba. Ám az űrkorszak hajnalán, azokban az években, amikor a régi gyarmati világ felbomlani látszik, sokak számára idejétmúltnak tűnhet az effajta "klasszikus" Bond-történet - még akkor is, ha történetesen ez Kennedy elnök kedvence.
 
80%
 
 
A DVD
 
A Dr. No-hoz hasonlóan az Oroszországból szeretettel is átesett DVD-megjelenés alkalmából egy igen impresszív, kockáról-kockára történő digitalizáláson, és egy 5.1-es hangújrakeverésen. Az eredmény több, mint lenyűgöző. A film felújított változata immár a készítők audiókommentárjával is végignézhető, az extra lemez pedig számtalan további érdekességet tartalmaz a Bond-rajongók számára. Az MI6 rejtekhelyén ezúttal három archív Ian Fleming-interjú lapul (az egyikben ráadásul a korszak másik nagy krimi írójával, Raymond Chandlerrel beszélget), valamint egy animált filmképregény, amelyik a From Russia with Love végső, motorcsónakos üldözési jelenetéhez szolgált kiindulási alapul.
 
A 007-es küldetés opcióban tematikus sorrendben nézhetjük végig a film egyes jeleneteit (például külön a Bond-lányok belépőit, külön a 007-es által bejárt helyszíneket, stb.) eredeti nyelven. A Küldetésdosszié menüben két, egyenként közel félórás werkfilm található: a szokásos forgatási kulisszatitkok mellett ezúttal Harry Saltzman producer életébe nyerhetünk bepillantást.
 
A Propagandaminisztérium menüpontban tévé- és mozielőzeteseket, valamint korabeli rádiószpotokat találunk, majd a szokásos képgaléria zárja az extrák sorát. (Az audiókommentár csak angol, a többi extra viszont magyar felirattal is megnézhető) A duplalemezes DVD-hez igényes papírtok, valamint a forgatással kapcsolatos érdekességeket tartalmazó pár oldalas füzet is jár. Nem kétséges: a James Bond filmek kétlemezes, különleges kiadása alaposan leiskolázta a mostanság itthon megjelenő kiadványokat, mind tartalmát, mind kinézetét tekintve.
 
95%
 
 
A film
 
Oroszországból szeretettel
Színes brit akciófilm
 
Eredeti cím: From Russia with Love
Ősbemutató: 1963. október 10.
Hazai bemutató: n.a.
Játékidő: 106 perc
 
Rendező: Terence Young
Szereplők: Sean Connery, Daniela Bianchi, Pedro Armendariz, Lotte Lenya, Robert Shaw, Bernard Lee
Forgatókönyvíró: Richard Maibaum, Johanna Harwood
Producer: Harry Zaltzman, Albert R. Broccoli
Operatőr: Ted Moore
Vágó: Peter Hunt
Zene: Lionel Bart, John Barry
 
A DVD
 
Képarány: 16:9
Hangok: magyar, angol, cseh, lengyel 5.1
Feliratok: magyar, angol, cseh, lengyel, bolgár, horvát, ivrit, izlandi, portugál, román, török
Extrák: Interaktív menü, kisfilmek: Ian Fleming and Raymond Chandler (4:55'), Ian Fleming: The BBC Interiew (7:22), Ian Fleming on Desert Island Discs (4:50'), animált filmképregény, jelenetek tematikus elérése, werkfilmek: Inside From Russia With Love (33:42'), Harry Saltzman: Showman (26:41'); előzetesek, tévé- és rádióreklámok, képgaléria, audiókommentár

2006. december 3.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jamesbond.blog.hu/api/trackback/id/tr48759407

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nikodémus 2011.01.12. 19:44:09

Talán a legjobb Bond-film. Kifejezetten kellemes a ráérős tempó, a kicsit sötétebb hangvétel, a hihető történet. A vonatos rész is rendben volt teljesen, ilyen kémtörténetek kellenek még.
süti beállítások módosítása