HTML

James Bond

1962-ben egy új akcióhős tűnt fel a vásznon: Bond. James Bond. Hűvös eleganciájú brit tikos ügynök, aki felrázva, nem keverve issza a Vodka-Martinit, Őfelsége különleges engedélyével lelkiismeretfurdalás nélkül végez a gonosztevőkkel, gátlástalanul megdugja az ellene küldött kémnőket... És 44 év után is változatlanul népszerű.

Friss topikok

  • Blake007: Amit művelnek a film vége felé, meg a túl hi-tech cuccok már hülyeségbe mennek át ebbe a filmbe. L... (2012.11.07. 23:49) Halj meg máskor! (2002)
  • Blake007: A keménység hiányzik ebből az alakból az vele a gond, nem úgy mint Conneryben. (2012.11.07. 23:32) Aranyszem (1995)
  • Blake007: Minősíthetetlen lett ez a darab, bár jól indul, de aztán nagyon elromlik benn valami. (2012.11.07. 21:10) Moonraker - Holdkelte (1979)
  • Blake007: Szerintem jó film volt, DE Blofeld miért nem ismeri fel Bondot, ha egyszer már találkoztak korábban? (2012.11.07. 19:47) Őfelsége titkosszolgálatában (1969)
  • Blake007: Csak annak tartják,ez csak amolyan leganda, hogy a legjobb Bond film. Valaki annak kiáltotta ki, ... (2012.11.07. 17:40) Goldfinger (1964)

Linkblog

Archívum

Szigorúan bizalmas (1981)

2008.11.09. 21:59 -Szűcs Gyula-

A film
 
Az 1976-os A kém aki szeretett engem-mel és az 1979-es Moonraker-rel a Bond-filmek alkotói egy saját maguk által generált kényszerpályára tévedtek: jogos elvárás volt a nézőktől, hogy a mindenkori új film egzotikus tájak, látványosság, és humor tekintetében lekörözze az előzőt. Mivel a 007-es látványos külsőségek között megfordult már a világ minden táján, járt az óceán mélyén és lövöldözött az űrben is, nem igazán maradt a jó öreg Földön (és közvetlen vonzáskörzetében) olyan hely, ahová egy épeszű főgonosz (már ha létezik egyáltalán ilyen a James Bond-filmek esetében...) felépíthette volna a titkos búvóhelyét holmi világuralom reményében, anélkül, hogy Őfelsége titkosügynöke ne robbantotta volna előbb vagy utóbb atomjaira.
 
Albert Broccoli és csapata jól érzékelte a Moonraker bemutatója után, hogy gátat kell szabni a forgatókönyvírók fantáziájának, mielőtt a sorozat önmaga kínos paródiájaként végzi. A népszerű ügynök-sorozat életében időről időre eddig is szükség volt a sorok újrarendezésére: legutoljára a minden szempontból gyengén teljesítő Az aranypisztolyos férfi után kellett újragondolni, mitől is lesz Bond-film egy Bond film - az eredmény a nagy közönségkedvenc, A kém aki szeretett engem lett. Ez az út azonban a Moonraker után járhatatlanná vált, így az alkotók a titkos laboratóriumos, világot megmentős, Dr. No-szellemiségben készült történetváz helyett a másik "ősforráshoz" nyúltak vissza, és felidézték az Oroszországból szeretettel által képviselt régimódi kémfilmek világát.
 
Az 1981-es Szigorúan bizalmas lassabb tempót diktál, és összetettebb karaktereket mozgat, mint a korábbi James Bond-filmek. Sietségre semmi ok, hiszen nincs semmiféle szupergonosz, aki ultimátumot adna a nagyhatalmak vezetőinek, hogy ha nem teljesítik a követelését, gyilkos vírust szabadít el, vagy felhasználja az ellopott atomtölteteket. A 007-est (akinek Roger Moore ötödik alkalommal bújik az öltönyébe) most "csak" azért állítják csatasorba, mert a görög partok mentén elsüllyedt egy brit cirkáló, és az Admiralitás attól tart, hogy a kapitánynak már nem volt ideje bekapcsolnia a szigorúan titkos minősítésű, új rakétacélzó berendezés önmegsemmisítőjét - így az könnyen rossz kezekbe kerülhet. Egy görög maffiózó, akinek szűkebb szakterülete a különböző földközi-tengeri csempészútvonalak ellenőrzése, máris kutatni kezdett az elsüllyedt hajó után. A brit felderítés úgy értesült, hogy a roncsok keresésével megbízott búvárrégész, Havelock életét vesztette, így a helyszínre küldik Őfelsége elsőszámú titkosügynökét - hiszen ő már amúgy is profinak számít a víz alatti küldetésekben...
 
Bondnak azonban még akad egy kis dolga addig: a főcímzene előtti mini-történetben ugyanis egy kopasz, tolószékes figura (valószínűleg néhány korábbi rész ügyeletes csirkefogója, Blofeld az) átvette az irányítást az ügynököknek kijáró magánhelikopter felett. Így a derék 007-esnek először úrrá kell lennie a megbokrosodott masina fölött, aztán bele kell hajítania egy gyárkéménybe ismeretlen rosszakaróját, és majd csak utána jelentkezhet az új küldetésre. Bár az A.T.A.C. rakétairányító rendszer megtalálása az elsődleges feladat, Bondnak először azt kell kiderítenie, kik és miért végeztek Dr. Havelockkal.
 
A 007-es ezúttal nem kap semmiféle ketyerét Q-tól. Albert Broccoli producernek a Holdkelte után egy időre elege lett a csillogó-villogó, berregő, robbanó szuperkacatokból, és ebben egyet értett vele John Glen, a vágóból lett rendező (ez afféle hagyomány lehet a Bond-stáb körében, hiszen Peter Hunt ugyanígy kezdte) is. A modellváltás jegyében Bond már a nyomozás első helyszínén, Spanyolországban elveszíti szuperjárgányát: a minden bizonnyal tengeralattjáróvá is átalakítható Lotus Espritben beindul az önmegsemmisítő, mikor egy óvatlan tucat-bérgyilkos megpróbálja felfeszíteni az ajtaját. A Bond-rajongók persze megnyugodhatnak, nem marad el az autós üldözés. Egy dekoratív hölgy, aki bájos arca ellenére leginkább azzal hívta fel magára Bond figyelmét, hogy egy nyílpuskával keresztüllőtte azt a gengsztert, akit a 007-es éppen kifaggatott volna, fájdalomdíjként Őfelsége titkosügynökének rendelkezésére bocsátja apró, sárga Citroen-jét. A bérgyilkosoknak szögletes benzinbatárjaikkal igencsak (ló)erőfölényben vannak, így a menekülők kénytelen kihasználni a vidéki táj adottságait - a Bond-filmek egyik legötletesebb üldözési jelenetével ajándékozva meg a nevetgélő nézőt.
 
A dekoratív nyílpuskás hölgyről (Carole Bouquet) közben kiderül, hogy a meggyilkolt búvárrégész, Havelock lánya, és éppen egyszemélyes bosszúhadjáratát teljesíti. A 007-es hamar meggyőzi, hogy érdemes egyesíteni erőiket (bár ahogyan ő szeretné, arra egészen a film végéig várnia kell...), így közösen próbálják felgöngyölíteni a szövevényes ügy szálait. A film nagy erőssége, hogy a főszereplőkhöz hasonlóan sokáig a néző sem tudja eldönteni: az egymással vetélkedő, nagymenő balkáni gengszterfejedelmek (Topol és Julien Glover kiváló alakítása) közül melyik akarja eladni az oroszoknak a brit hajóból kiemelt (leginkább egy '80-as évekbeli közért pénztárgépére hasonlító) ATAC rakétairányítót. De addig is, amíg ez kiderül a "hagyományőrzés jegyében" láthatunk sítalpas üldözést, kaszinójelenetet... És gyönyörű víz alatti felvételeket, korinthoszi oszlopmaradványok között köröző cápákkal, nehézkesen verekedő mélytengeri búvárokkal és a Bond-filmekből mégiscsak elmaradhatatlan (ezúttal kizárólag kutató- és nem harci feladatokat ellátó) mini-tengeralattjárókkal.
 
A készítők szándékos minimalizmusa végül jól sült el: a rajongók a Szigorúan bizalmast - talán éppen a korábbiaknál jóval hihetőbb története miatt - a legjobb Bond-filmek között tartják számon.
 
90%
 
A DVD
 
Mint ahogyan a sorozat előző darabjai, a Szigorúan bizalmas is átesett a DVD-megjelenés alkalmából egy igen impresszív, kockáról-kockára történő digitalizáláson, és egy 5.1-es hangújrakeverésen. Az eredmény több, mint lenyűgöző. A film felújított változata immár a készítők audiókommentárjával is végignézhető - sajnos az extra lemez ezúttal korántsem tartalmaz annyi érdekességet a Bond-rajongók számára, mint a többi film esetében. Az MI6 rejtekhelyén most sajnos csak a forgatási helyszínekről (Görögország, Cortina), és a víz alatti forgatásról láthatunk néhány nyúlfarknyi videót.
 
A 007-es küldetés opcióban tematikus sorrendben nézhetjük végig a film egyes jeleneteit (például külön a Bond-lányok belépőit, külön a 007-es által bejárt helyszíneket, stb.) eredeti nyelven. A Küldetésdosszié-ban ezúttal csak egyetlen félórás werkfilmet találunk (Inside For Your Eyes Only) - a Sheena Easton videoklip és a két storyboard-vázlat nem túl nagy kárpótlás a korábbi részekben megszokott egyéb extrák hiányáért...
 
A Propagandaminisztérium menüpontban tévé- és mozielőzeteseket, valamint korabeli rádiószpotokat találunk, majd a szokásos képgaléria zárja az extrák sorát. (Az audiókommentár csak angol, a többi extra viszont magyar felirattal is megnézhető) A duplalemezes DVD-hez a többi filmnél már megszokott igényes papírtok, valamint a forgatással kapcsolatos érdekességeket tartalmazó pár oldalas füzet is jár. Nem kétséges: a James Bond filmek kétlemezes, különleges kiadása alaposan leiskolázta a mostanság itthon megjelenő kiadványokat, tartalomban és kinézetben egyaránt.
 
80%
 
A film
 
Szigorúan bizalmas
Színes brit akciófilm
 
Eredeti cím: For Your Eyes Only
Ősbemutató: 1981. június 24.
Hazai bemutató: n.a.
Játékidő: 121 perc
 
Rendező: John Glen
Szereplők: Roger Moore, Carole Bouquet, Julian Glover, Topol, Lynn-Holly Johnson, Desmond Llewelyn
Forgatókönyvíró: Richard Maibaum, Michael G. Wilson
Producer: Albert R. Broccoli
Operatőr: Alan Hume
Vágó: John Grover
Zene: Bill Conti
 
A DVD
 
Képarány: 16:9
Hangok: magyar, angol, cseh, lengyel 5.1
Feliratok: magyar, angol, cseh, lengyel, bolgár, horvát, ivrit, izlandi, portugál, román, török
Extrák: Interaktív menü, kisfilmek: Bond In Greece (5:47'), Bond In Cortina (4:14'), Neptune's Journey (3:30'), John Glen Intro - Death of Locque (1:02'); jelenetek tematikus elérése, werkfilm: Inside For Your Eyes Only (28:32'), storyboard-vázlatok, Sheena Easton-videoklip, előzetesek, tévé- és rádióreklámok, képgaléria, audiókommentár

 

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jamesbond.blog.hu/api/trackback/id/tr93759461

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nikodémus 2011.01.12. 20:08:17

A Citroen Kacsás autósüldözés emlékezetes, Roger Moore szerencsére visszafogja humorát, és valóban komolyabban vehetőbb a film, mint sok sorozattársa. Az utolsó poén (amikor a ruszkiknak (?) adná át Bond az ATAC-ot) üt. :-)

nikodémus 2011.01.12. 20:09:01

A Citroen Kacsás autósüldözés emlékezetes, Roger Moore szerencsére visszafogja humorát, és valóban komolyabban vehetőbb a film, mint sok sorozattársa. Az utolsó poén (amikor a ruszkiknak adná át Bond az ATAC-ot) ült. :-)

Mala Suerte 2011.02.21. 13:52:36

A nyitó jelenetben szereplő, eddig több filmben is főgonosz halála finom jelzés, hogy részben szakítanak az eddigi hagyományokkal. Jól sikerült alkotás.

TomAce 2011.12.16. 15:57:30

Az egyik legjobb rész, szinte bármikor végig tudom nézni.

TomAce 2012.01.06. 13:33:18

Mikor nézem ezt a filmet, szinte sajnálom Blofeldet, hogy az egykori nagyhatalmú, megalomán őrültből, ki a világ legrettegettebb terroristája volt, egy szánalmas, tolószékhez kötött figura lett, aki egy gyárkéményben leli halálát.
süti beállítások módosítása